2019-01-09 17:27
Lars Olof

Hej gott folk som lyckas hitta hit. Och det är fler och fler. Vi ser glädjande nog en stadig uppgång av besök och med det inkommande order. Amanda har faktiskt fullt upp. Det är riktigt skoj och vi tackar verkligen alla er kunder för förtroendet vid era köp av akvarium eller akvarietillbehör. 

Nu till min uppgift i shopen. Akvarieväxter. Idag kom den senaste ordern från Tropica med fräscha fina växter. Det där med akvarieväxter har ju verkligen fått mig att gå igång. Vi har ju uppdaterat lokalen med både Co2 och LED-belysning. Jag jobbar nästan ständigt på att lära mig så mycket som möjligt om växters krav. I detta lärande hamnade jag på en sida om hur man fortplantar växter invitro. Jag har bara sett det ordet i lagerlistor från våra leverantörer men nu fastnade jag vid det praktiska. Vad är Inivtro? Jag skall bara kort skriva om vad jag snappat. Mer kommer. 

Att dra upp och fortplanta växter invitro har tidigare varit lite av hemligt från de stora leveranörerna. Bilder från labbmiljö och människor i vita rockar. Nu hamnad jag på en sida där författaren "knäckt" koden och dragit igång på hobbybasis. Och det visade sig inte helt omöjligt. Enkelt förklarat är att man tar celler från den växt man vill föröka. Man använder den växtens celler i väldigt ren miljö. Härav de vita rockarna. Genom lite mixtrande med ingredienser av olika slag gör man ett media som dessa celler skall växa i. Där av den "gegga" som invitroplanorna kommer i. Låter det konstigt. Det är det för jag vet inte mycket om det just nu. Men smått galen som man är så är det något jag kommer att sätta mig in i. Jag skall göra en separat sida om detta projekt. Räkna inte med något inom den närmsta tiden men det kommer. Spännande.