2017-10-28 19:21
Lars Olof

Vad är UV-ljus och vad kan vi använda det till i vår hobby med akvarium. Jag skall under några tillfällen försöka reda ut lite begrepp om UV-rening. Fördelar och nackdelar eller om saker man bör tänka på om man använder UV-filtrering.

UV-filter för akvarier använder en fluorescerande lampa som producerar ljus med en vågläng av ca 254 nanometer. I ett ständigt flöde skall vattnet passera lampans ljus och på så sätt bestråla det som passerar fritt svävande i vattnet. När vattnet penetrerar bakterierna och även alger, kommer det att förändra dessas DNA och förhindra tillväxt och dessa organismers förökning. Effekten av UV-strålningen beror på flera olika faktorer. Vi kommer mer till det i kommande bloggar. Men effekten är en faktor och genomströmningshastigheten förbi lampan en annan. 

Märk att UV-ljuset endast påverkar organismer som rör sig fritt i vattnet. UV-bestråling är alltså ingen lösning på sjukdomar eller organismer som sitter på fiskar, växter eller andra värdplatser. 

Vad kan då UV-ljuset påverka i ditt akvarium? Teoretiskt kan det döda virus, bakterier, alger och protzoner (protozoer (Protozoa) är ett samlingsnamn för diverse olika encelliga eukaryota organismer. Dessa protozoer kräver dock en rätt rejäl högre påverkan av UV-ljus som inte alltid är förenlig med användandet i akvarium. Även bland bakterierna finns det varianter som är mer eller mindre mottagliga för UV-ljus.

I nästa avsnitt tar vi upp faktorer som mer eller mindre kan påverka nyttan med UV-rening.

 

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
2hdE
Kod från Captcha-bild: