2018-06-01 22:54
Lars Olof

Vad skall man välja mellan inner- eller ytterfilter? Har funderat lite kring det. Själv har jag faktiskt ofta haft luftdrivna innerfilter av skumgummi typ. Detta för att jag oftast har haft fokus på odling. Då kan man tänka sig att ett 200liters fullt med scalarer smutsar ner. De gör de absolut men ett stort skumgummifilter med rejäl genomluftning har alltid räckt. Men som med all odling av akvariefisk så är det täta vattenbyte som gäller.

Men nu till de som väljer mellan ett motordrivet inner-eller ytterfilter. 

  • Ont om plats utanför och kring akvariet? Kanske mindre barn som skall pilla på allt? Ingen plats under akvariet där ett ytterfilter kan stå skyddat. Ja då gäller ju ett innerfilter.

  • Ont om plats i akvariet och vill verkligen inte störa dit välplanterade och väl inredda akvarium med en "ful" burk. Då är ju så klart ett ytterfilter med en diskret undangömd in och utströmmare att föredra. 

  • Lite skral kassa och väljer att lägga pengarna på andra superviktiga inredningsdetaljer i akvariet? Då finns det flera bra innerfilter med effektiv rening för en billig peng. Flera av dessa kan fås med inbyggd UV-rening för superklart vatten. 

  • Större budget och vill verkligen vara säker på att ditt vatten skall vara rent och fint under en längre tid utan större underhåll. Då väljer du ett ytterfilter med en rejäl behållare med plats för flera steg av rening och givetvis UV. 

  • Störs du av ljudet från det motordrivan ytterfiltret som ibland kan upplevas som ett problem. Då kommer du troligen att trivas med ett innerfilter av känt märke. Utveckligen har kommit långt och det enda ljud som du hör är möjligen från utrströmmaren om den är placerad över vatten.

  • Då säger vän av ordning att det finns nästan ljudlösa ytterfilter. Absolut men så var det där med budget. Man får faktiskt lite vad man betalar för. De kända märken som Eheim och Fluval för att ta några exempel har en ljudlös gång under lång tid. Men kryper du ner i pris och väljer ett filter direkt från något land på andra sidan jordklotet. Ja då kommer du troligen att märka en ökad ljudnivå efter en tid. Sorry. Det bara är så.

Listan med för och nackdelar kan göras lång. Allt för lång för att blogga om. Ville bara belysa lite av frågeställningarna kring ett val av filter till akvarium utifrån några snabba tankar så här en torsdagskväll på landet. 

Ha det gott alla och en helskön helg. För det tänker vi ha. Förhoppningsvis lite westernridning i helgen och lite arbete i stallet.

/Lars Olof

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
qJTtwF
Kod från Captcha-bild:

You're so awesome! I don't suppose I've read something like that before.
So good to find another person with some genuine thoughts onn thiss subject.
Seriously.. thanks for sfarting this up. This website is somjething that's needed on the web,
someone with some originality!
2019-03-12 04:58:10
Here is my homepage ... Instagram password hack online (Monika)