Blogg

2018-06-01 22:54
Lars Olof

Vad skall man välja mellan inner- eller ytterfilter? Har funderat lite kring det. Själv har jag faktiskt ofta haft luftdrivna innerfilter av skumgummi typ. Detta för att jag oftast har haft fokus på odling. Då kan man tänka sig att ett 200liters fullt med scalarer smutsar ner. De gör de absolut men ett stort skumgummifilter med rejäl genomluftning har alltid räckt. Men som med all odling av akvariefisk så är det täta vattenbyte som gäller.

Men nu till de som väljer mellan ett motordrivet inner-eller ytterfilter. 

  • Ont om plats utanför och kring akvariet? Kanske mindre barn som skall pilla på allt? Ingen plats under akvariet där ett ytterfilter kan stå skyddat. Ja då gäller ju ett innerfilter.

  • Ont om plats i akvariet och vill verkligen inte störa dit välplanterade och väl inredda akvarium med en "ful" burk. Då är ju så klart ett ytterfilter med en diskret undangömd in och utströmmare att föredra. 

  • Lite skral kassa och väljer att lägga pengarna på andra superviktiga inredningsdetaljer i akvariet? Då finns det flera bra innerfilter med effektiv rening för en billig peng. Flera av dessa kan fås med inbyggd UV-rening för superklart vatten. 

  • Större budget och vill verkligen vara säker på att ditt vatten skall vara rent och fint under en längre tid utan större underhåll. Då väljer du ett ytterfilter med en rejäl behållare med plats för flera steg av rening och givetvis UV. 

  • Störs du av ljudet från det motordrivan ytterfiltret som ibland kan upplevas som ett problem. Då kommer du troligen att trivas med ett innerfilter av känt märke. Utveckligen har kommit långt och det enda ljud som du hör är möjligen från utrströmmaren om den är placerad över vatten.

  • Då säger vän av ordning att det finns nästan ljudlösa ytterfilter. Absolut men så var det där med budget. Man får faktiskt lite vad man betalar för. De kända märken som Eheim och Fluval för att ta några exempel har en ljudlös gång under lång tid. Men kryper du ner i pris och väljer ett filter direkt från något land på andra sidan jordklotet. Ja då kommer du troligen att märka en ökad ljudnivå efter en tid. Sorry. Det bara är så.

Listan med för och nackdelar kan göras lång. Allt för lång för att blogga om. Ville bara belysa lite av frågeställningarna kring ett val av filter till akvarium utifrån några snabba tankar så här en torsdagskväll på landet. 

Ha det gott alla och en helskön helg. För det tänker vi ha. Förhoppningsvis lite westernridning i helgen och lite arbete i stallet.

/Lars Olof

0 kommentar(er)
2018-04-26 19:17
Lars Olof

Hej alla goa akvarister, kunder och blivande kunder. Fredag förmiddag och helgen närmare sig med stormsteg. Skall bli lite westernridning i helgen med föreningens klubbmästerskap. Är väl inte jättetaggad då vädret är riktigt dåligt och. Förvisso är tävlingen inomhus men som bekant är inte hästar så små och till viss del måste man vara utomhus. Men det löser vi och kommer hem glada och trötta på Lördagkväll.

Nu till mitt inlägg i bloggen.

Måste bara få lyfta fram våra svenska grossister inom akvaristik och djurtillbehör. Senaste veckan var en lite småtung vecka vad gäller reklamation och garantier på levererade varor. Började med att en artikel saknades i vårt lagersaldo. Kontrollerar och det visar sig att vi inte fått den. Slarvigt av ossa att inte kolla. Dagen därpå kommer kund in med 2 luftpumpar. Den ena med handhavandefel och den andra gav helt enkelt inget tryck. Bägge av kända märken. Lagade den söndriga som kunden själv tagit i sönder och densamme fick en ny för den andra. Samma dag eller möjligen dagen därpå mailar en kund som handlat ett komplett akvariepaket och hörde lite brum från transformatorn i rampen.

Mailar till leverantören och förklara mitt slarv med följesedeln och kontroll och förklarar felen på pump och lysrörsramp. 

Får tillbaka ett klart och tydligt svar vad som gäller och frågor om kredit eller nya produkter och vart dom skall skicka rampen. Blir behandlad precis så som vi försöker och vill behandla våra kunder. Lösa problemet så smidigt det på något sätt går och kör vidare. 

Utrustning och tillbehör eller vad det månda vara går ibland sönder och det kommer det alltid att vara på det sättet. Då gäller det att köpa från rätt leverantörer. Både för er del och för vår del. 

Ha det gott